The pavilion includes a four-season swimming pool. (Photo: Adrien Williams)
The pavilion includes a four-season swimming pool. (Photo: Adrien Williams)

This modern pavilion by Montreal architect Maurice Martel was inspired by Philip Johnson’s Glass House and the Ben Rose House from the movie Ferris Bueller’s Day Off.



Named Pavilion A, it houses a four-season swimming pool and was designed as “a veritable oasis in the heart of a garden,” says a news release from V2com. “During the long Quebec winters, the space allows (you) to breaststroke in the swimming pool, relax in the spa, read under a tropical plant or do yoga while contemplating the snowy nature. In summer, the pavilion opens onto a long wooden terrace thanks to the large picture windows on one of the facades.”

The powder room is in a cylindrical red-cedar clad column. (Photo: Raphael Thibodeau)
The powder room is in a cylindrical red-cedar clad column. (Photo: Raphael Thibodeau)

Outside the glass pavilion, the metal structure gives the roof the impression of floating. The black exterior structure contrasts with the clear and bright interior. The glass walls let in natural light and skylights on the ceiling maximize the supply of overhead light while protecting from the summer sun. The 360-degree glazing removes the border between interior and exterior and contributes to a change of scenery, says v2com.

“The interior layout and its plants on the ground help to create a tropical atmosphere that promotes relaxation. The layout of the large strips of vegetation provides privacy zones whether in the spa, the pool, or on the carpet.”

A huge skylight lights the powder room. (Photo: Raphael Thibodeau)
A huge skylight lights the powder room. (Photo: Raphael Thibodeau)

The bathroom in the pavilion won a prize at the 13th edition of the Grand Prix du Design. The cylindrical bathroom elegantly combines beauty and functionality. Clad in red cedar cleats, from the outside a relief column looks like a sculptural element in the pavilion. The warm character of the wood contrasts with the pure and bright interior of the white mosaic.

Particular attention has been paid to the furniture and the finishing details that follow the cylindrical shape, helping to create a singular and harmonious space. The circular opening in the ceiling brings in a shower of natural light that reinforces the intimate and exotic character of this daring powder room.

“With its modern architecture, its luminous transparency, its tropical touch, and its bathroom jewel, Pavilion A magnifies the experience of rest and relaxation offered by this space dedicated to well-being, says V2com.

NO COMMENTS

Leave a Reply