Photos by Adrien Williams

Compact and nestled on a Montreal city lot with restrained proportions, including a narrow lateral passage and a small green inner courtyard, Cartier House presented some challenges for its expansion. The clients wanted to connect the indoor spaces to the exterior spaces without losing the home’s existing charm and intimacy. Tackling the job was Montreal’s firm Architecture Microclimat.



The clients wanted to connect the indoor spaces to the exterior spaces without losing the home’s existing charm and intimacy.
The clients wanted to connect the indoor spaces to the exterior spaces without losing the home’s existing charm and intimacy.

The front facade now presents fine restorative work of its original features, typical of Montreal plexes: ironwork balconies, exterior cornices and brickwork.

“Refurbishing these elements reinforced the existing harmony between the house and its immediate surroundings, all while shedding light on their architectural qualities,” says the firm in a news release. “The back of the home, however, presents a contemporary language that is expressed through the addition of a living room. This new volume, with proportions that match the scale of the project, allows for an extension of the home without overtaking the courtyard. Where interior meets exterior, this garden room creates a strong visual and physical symbiosis of the two spaces.

“The articulation of the expansion also introduces a play of intimate terraces on two levels, one that optimizes the dialogue with the landscape while conserving its protection from the outside eye. In this continued spirit of sharing space with the current architecture, the new volume humbly extends onto the lot, adding to the intimacy through the various outdoor areas.”

The staircase and mouldings were restored.
The staircase and mouldings were restored.

Inside the home, the coexistence of old and new continues.

“The intervention first focused on breaking down barriers between rooms to create a fluid layout that better meets the needs of modern-day living,” says the firm. The staircase, large wooden doors and mouldings, plaster mouldings and cast-iron radiators were restored. “These refurbished features cast a rich and textured backdrop upon which natural and elegant accents of walnut, glass and crude steel express themselves.”

Through the revaluation of the Montreal residential architectural heritage, this project conveys the relevance of considering conservation work in the broader interest of sustainable development, says the architect.

Established in 2013, Microclimat is a young firm that “prides itself on promoting designs built on the cohabitation of architecture and its surrounding environment”.

NO COMMENTS

Leave a Reply